Moetko: schorsing Rusland duurt drie maanden (2)

14 november 2015

DOPING ATLETIEK

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische minister van Sportzaken Vitali Moetko verwacht dat de dopingschorsing van Russische atleten niet langer dan drie maanden zal duren. ,,We stellen gezamenlijk een traject vast en zullen dat snel uitvoeren. Ik denk dat we binnen drie maanden onze problemen hebben opgelost'', aldus Moetko, die daarmee reageerde op de voorlopige schorsing van de Russische atletiekbond door de internationale federatie IAAF. De sanctie volgde na een rapport van een onderzoekscommissie van het mondiale antidopinbureau WADA, dat systematisch dopinggebruik in Rusland blootlegde.

,,De straf is te zwaar naar mijn mening, maar Rusland zal er alles aan doen om de zaken recht te zetten'', zei voorzitter Vadim Zelitsjenok van de Russische atletiekbond. ,,Het belangrijkste is dat onze atleten weer zo snel mogelijk aan internationale wedstrijden kunnen meedoen.''

Moetko rekent er ook op dat Russische atleten gewoon aan de start verschijnen bij de Olympische Spelen in Rio volgend jaar. ,,Ik weet zeker dat we de situatie snel kunnen oplossen. De problemen met doping zijn in Rusland niet groter dan in andere landen. Onze atleten blijven trainen en ze zullen misschien één toernooi missen'', aldus de minister, die toezegde nauw te zullen samenwerken met de IAAF en het speciale inspectieteam dat wordt ingesteld.

Het eerstkomende internationale kampioenschap is de EK veldlopen op 13 december in Frankrijk. De grote toernooien in 2016 zijn de WK indoor in de Verenigde Staten, de EK in Amsterdam en uiteraard de Spelen in Rio.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015