'Russische atleten verdienen Rio niet' (2)

17 november 2015

N i e u w bericht, meer informatie

COLORADO SPRINGS (ANP) - Russische atleten verdienen het niet om volgend jaar deel te nemen aan de Olympische Spelen in Rio. Dat vindt het iNADO, de overkoepelende organisatie van nationale antidopingbureaus, waar ook de Nederlandse Dopingautoriteit bij is aangesloten.

De organisatie kwam maandag in het Amerikaanse Colorado Springs bijeen en besprak daar het rapport van het mondiale antidopingbureau WADA, dat systematisch dopinggebruik in Rusland blootlegde.

,,De Russische atletiekbond is niet in staat gebleken schone sporters naar de Spelen uit te zenden. Er is een sterk afschrikkende boodschap nodig en die moet luiden dat nationale federaties niet op het allerhoogste sportniveau mogen deelnemen als de antidopingregels bewust worden ondermijnd. De Russische atletiekbond heeft bewust de regels van de sport genegeerd en daarmee alle Russische atleten bezoedeld'', aldus iNADO.

De organisatie heeft grote zorgen over de huidige dopingcontroles in Rusland. Die voldoen nog steeds niet aan de internationale eisen en de organisate heeft dan ook grote twijfels of Rusland zijn antidopingbeleid op orde heeft voor de Spelen van 2016. ,,De corruptie in de Russische atletiek is een tragedie voor de sport en voor alle atleten die hun sport zonder doping beoefenen. Het versterkt de noodzaak om het werk tegen doping uit te laten voeren door instanties die onafhankelijk zijn van sportbonden en regeringen. We moeten alles in het werk stellen om schone atleten te beschermen'', aldus voorzitter David Kenworthy van iNADO.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015