WADA zet zes landen op zwarte lijst (4)

18 november 2015

N i e u w bericht, meer informatie in heel bericht

COLORADO SPRINGS (ANP/RTR) - Niet alleen Rusland, maar ook Andorra, Israël, Argentinië, Bolivia en Oekraïne zijn woensdag door het mondiale antidopingagentschap in het strafbankje gezet. De dopingagentschappen in die landen zijn bestempeld als 'non-compliant', wat betekent dat ze de regels van het antidopingagentschap niet naleven en geen anti-dopingprogramma meer kunnen draaien.

In Argentinië, Bolivia en Oekraïne worden urine- en bloedstalen gecontroleerd door dopinglaboratoria, die geen accreditatie hebben. Israël en Andorra hebben bepaalde regels niet overgenomen. Volgens WADA-directeur David Howman zullen de tests in de gestrafte landen voortaan worden gedaan door een geaccrediteerd lab, op kosten van deze landen.

Nog eens vijf andere landen moeten voor 18 maart 2016 hebben laten zien dat ze hun zaken wel op orde hebben. Dat zijn niet de minste landen: Frankrijk, Spanje, België, Mexico, Griekenland en olympisch gastland Brazilië. Zij zijn op een zogenoemde 'watch-list' gezet. Als zij niet voldoen aan de regels binnen de gestelde termijn, zullen ook zij 'non-compliant' worden verklaard.

In aanloop naar de vergadering van het WADA in Colorado Spring, in de Verenigde Staten, werd vooral uitgekeken naar de maatregelen tegen Rusland. In dat land werd door atleten systematisch doping gebruikt, bleek eerder deze maand uit een onderzoek door een speciale commissie van het WADA. Atletiekfederatie IAAF schorste eerder al de atletiekbond van Rusland vanwege het dopingschandaal, terwijl WADA de accreditatie van een dopinglab in Moskou introk. Nu is ook het dopingagentschap in Moskou geschorst.

Voormalig WADA-preses Dick Pound, die het onderzoek naar Rusland leidde, benadrukte woensdag dat Rusland niet het enige land is met dopingperikelen en dat atletiek niet de enige besmette sport is. ,,Dus laten we vooral niet de schijn ophouden dat dat zo is. We weten over Turkije, we weten over Kenia en we weten over andere landen (waar dingen niet in de haak zijn), dus het moet niet lijken dat we één land op de korrel hebben. Maar of het bestuur van het WADA wat aan deze problemen kan doen, ik weet het niet.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015