IAAF schorst bestuurders voor het leven (3)

7 januari 2016

N i e u w bericht, meer informatie in heel bericht

MONACO (ANP) - De ethische commissie van de internationale atletiekbond IAAF heeft vier omstreden bestuurders hard aangepakt. Drie van hen, twee hooggeplaatste Russen en de zoon van voormalig IAAF-chef Lamine Diack, mogen zelfs nooit meer bij de sport betrokken zijn.

De vierde geschorste, Gabriel Dollé, de voormalige chef van het antidopingbureau bij de IAAF, krijgt vijf jaar schorsing.

Dollé, IAAF-consultant Papa Massata Diack, het oud-hoofd van de Russische atletiekbond Valentin Balachnitsjev en hardloopcoach Alexei Melkinov, zouden atleten hebben gedwongen geld te betalen om positieve dopingtests te verduisteren. ,,Diack, Balachnitsjev en Melkinov moeten voor het leven verbannen worden uit de sport. Elke lichtere sanctie zou niet afdoende zijn. Dollé hoort ook straf te krijgen, maar vijf jaar. Zijn fouten waren het gevolg van nalatigheid en niet doelbewust'', aldus het IAAF.

Dollé ontloopt bovendien een boete, maar moet wel een vierde van de proceskosten betalen. Die bedragen bijna 40.000 euro per persoon. De anderen krijgen wel boetes van 14.000 tot 23.000 euro. De mannen kunnen in beroep tegen de straf.

,,Voor degenen die de sport proberen te verpesten is er geen duidelijker signaal mogelijk dan deze schorsingen'', vindt IAAF-voorzitter Sebastian Coe. Maar Balachnitsjev en de Russische sportminister Vladimir Moetko lieten al direct weten dat de schorsing in hun ogen een politiek besluit is en een onderdeel van een lastercampagne tegen Rusland.

De zaak is een onderdeel van een groter schandaal binnen de atletiekwereld. Rusland is vanwege systematisch en door de staat gesteund dopinggebruik geschorst door de IAAF. Tegelijk onderzoekt ook de Franse justitie de afgekochte dopingtests. De Fransen verdenken Dollé, Balachnitsjev en Papa Massata Diack, maar ook oud-IAAF-chef Lamine Diack. Vader Diack kreeg bovendien 1,5 miljoen euro van de Russische bond om de verkiezingscampagne te financieren van Macky Sall, oppositieleider in Senegal en een vriend van Diack.

Klokkenluider Lilia Sjoboechova, die als hardloopster een positieve test afkocht, gaat vrijuit in de zaak; ,,ze is slachtoffer van het corrupte systeem'', aldus het rapport.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016