Britse atletiekbond: schrap wereldrecords (2)

11 januari 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - De Britse atletiekbond stelt voor met een schone lei te beginnen in de door doping geplaagde moeder aller sporten. Om die reden moet er een streep door alle bestaande wereldrecords in de atletiek. De invloedrijke bond stelt ook voor een betrapte atleet voor minstens acht jaar te schorsen en alle dopingcontroles in een openbaar register te plaatsen.

,,Radicale maatregelen zijn nodig om het vertrouwen in de sport te herstellen. Meer transparantie, zwaardere straffen, langere schorsingen en zelfs opnieuw beginnen met wereldrecords in een dopingvrij tijdperk; we moeten openstaan voor alles dat de sport zijn geloofwaardigheid kan teruggeven'', zegt voorzitter Ed Warner van UK Athletics, dat maandag zijn 'Manifest voor een Schone Atletiek' presenteerde.

De aanbevelingen zijn een antwoord op de grote dopingschandalen in de sport. In Rusland blijkt jarenlang systematisch doping te zijn verstrekt aan atleten, in Kenia wemelt het van gedrogeerde hardlopers en hoge bestuurders werkten mee aan het verdoezelen van positieve gevallen. De internationale atletiekfederatie IAAF schorste vorige week drie topbestuurders voor het leven, onder wie de oud-voorzitter van de Russische atletiekbond. Lamine Diack, de voormalig voorzitter van de IAAF, is aangeklaagd in Frankrijk voor miljoenenfraude.

UK Athletics heeft in totaal veertien aanbevelingen voor een schonere atletiek. Schadevergoedingen voor gedupeerde atleten is er ook een van. De bond van een land waar een op doping betrapte atleet vandaan komt, moet de schone atleet die daardoor een medaille en prijzengeld misliep financieel compenseren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016