IAAF-medewerkers probeerden Diack te stoppen (2)

11 januari 2016

MONTE CARLO (ANP) - Er is geen sprake geweest van systematische corruptie bij de wereldatletiekfederatie, ,,wel van een medewerkersstaf met een groot ethisch normbesef, die goed werk heeft geleverd in de strijd tegen doping''. Dat blijkt uit de reactie die de IAAF maandag na een intern onderzoek heeft gegeven op het rapport van de onafhankelijk commissie van het WADA over het dopingschandaal in Rusland.

Medewerkers van de antidopingafdeling van de internationale atletiekfederatie hebben bij herhaling geprobeerd te voorkomen dat oud-voorzitter Lamine Diack Russische dopinggevallen in de doofpot zou stoppen. Bovendien hebben ze zich sterk gemaakt de deelname van betrokken atleten aan de Olympische Spelen van 2012 en de WK 2013 te verhinderen.

Volgens de IAAF hebben de medewerkers in april 2014 de ethische commissie ingelicht over de verdachte vertraging in een aantal tuchtzaken. Niet veel later werd ook het hof van arbitrage in Lausanne (CAS) op de hoogte gesteld. Uit protest tegen het optreden van Diack, die in Frankrijk is aangeklaagd wegens corruptie, besloten verscheidene werknemers te vertrekken bij de IAAF.

De federatie verzekert in het 35 pagina's tellende antwoord dat er geen dopinggevallen zijn verdoezeld. ,,Waar vervolging moest worden ingesteld, is dat gebeurd en waar sancties moesten worden getroffen ook''. Benadrukt wordt dat ,,een zeer gering aantal personen dat destijds met de IAAF was geassocieerd'' zich heeft ingelaten met malafide praktijken. ,,We doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt de schuldigen te straffen en hervormingen door te voeren om ervoor te zorgen dat inmenging in een dopingproces voortaan uitgesloten is.''

De WADA-onderzoekers komen donderdag met hun rapportage over de gang van zaken bij de IAAF.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016