ARD trekt Russisch dopingoffensief in twijfel (3)

6 maart 2016

MOSKOU (ANP) - De grote schoonmaak in de Russische atletiek om straks in Rio de Janeiro mee te mogen doen aan de Olympische Spelen lijkt niet al te serieus. In een nieuwe Duitse documentaire, gemaakt door de ARD en zondag uitgezonden in 'Sport Inside' (WDR), wordt het door de IAAF en WADA geëiste dopingoffensief in twijfel getrokken.

De onderzoekers komen met ernstige beschuldigingen aan het adres van Anna Antseliovitsj, de huidige directeur van het antidopingbureau Rusada. Ze zou, toen nog als gewoon medewerkster, verantwoordelijk zijn geweest voor gesjoemel bij de controles door atleten van te voren in te lichten over een bezoekje van de urine- en bloedverzamelaar.

De Duitse dopingvorsers, aangevoerd door Hajo Seppelt, leveren het bewijs met een geheime opname van een gesprek van haar met een atlete. ,,Wil je volgende week een dopingtest ondergaan, akkoord? We hebben toch tijd genoeg tot de herfst, geen probleem'', valt te horen.

Daarnaast beticht Seppelt, die eind vorig jaar de wantoestanden in Rusland onder de aandacht bracht, geschorste trainers ervan in de anonimiteit van de provincie gewoon door te gaan met hun werk. Hij noemt Vladimir Motsjnev als voorbeeld. Deze is ondanks zijn uitsluiting volop actief met de atletiekjeugd in de centraal-Russische stad Boebkin. Hij werd bij de nationale indoorkampioenschappen zelfs officieel als begeleider opgevoerd.

In de documentaire van een half uur wordt bovendien Joeri Gordejev, een coach van aanzien, te kijk gezet. Hij zou een lucratieve bijbaan hebben als handelaar in verboden prestatiebevorderende middelen. De Russische sportminister Vitali Moetko reageerde zaterdag al. ,,Ik weet dat die film op tv komt. Het zijn gekunstelde en politiserende aantijgingen''.

De internationale atletiekfederatie neemt de nieuwe affaire niettemin hoog op. Het bestuur heeft die onmiddellijk op de agenda gezet voor de vergadering van donderdag en vrijdag in Monte Carlo. ,,De speciale werkgroep van de IAAF zal de beschuldigingen zorgvuldig bestuderen en met de vertegenwoordigers van de Russische bond bespreken.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016