Schaatsunie bevestigt dopinggevallen (2)

9 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Er zijn meerdere dopinggevallen in het schaatsen, maar om wie het gaat wil de internationale schaatsunie (ISU) woensdag nog niet bekendmaken. De sporters willen het resultaat van een tweede test afwachten en tot die tijd worden hun namen niet bekendgemaakt, aldus de ISU.

Dinsdag meldden Russische media dat schaatskampioen Pavel Koelizjnikov en shorttrackkampioen Semen Elistratov betrapt zijn op het gebruik van meldonium. De coach van Koelizjnikov bevestigde later dat zijn pupil was getest. Eerder was al bekend geworden dat ijsdansster Jekaterina Bobrova de fout in was gegaan met het middel, dat sinds 1 januari verboden is.

De ISU bevestigde wel dat Bobrova voorlopig geschorst is. ,,Er zijn andere A-stalen van schaatsers waarin verboden middelen zijn gevonden. Maar zij wachten de B-staal af. Pas als die positief zijn, publiceert de ISU de namen.''

Volgens Alexej Kravtsov, de voorzitter van de Russische schaatsbond (TFR), is er sprake van vuil spel. Andere atleten zouden hebben gezorgd voor de positieve testen. De TFR zal gegevens overleggen om dat aan te tonen, meldden Russische media. De bond bevestigde overigens dat het om Koelizjnikov en Elistratov gaat; de TFR wil namelijk dat de B-staal van beide mannen wordt onderzocht.

Bovendien, zo zei Kravtsov, hebben beide schaatsers een test met een leugendetector ondergaan. Daaruit bleek dat ze het meldonium niet bewust hadden genomen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016