'Bijna 500 sporters in Bakoe aan meldonium'

9 maart 2016

LONDEN (ANP) - Het inmiddels beruchte middel meldonium was vorig jaar zomer bij de Europese Spelen in Bakoe zeer populair bij de deelnemers. Liefst 490 sporters, onder wie dertien medaillewinnaars, zouden het product in meer of mindere mate gebruikt kunnen hebben. Dat meldde het Britse Journal of Sports Medicine op basis van vrijwillig onderzoek onder atleten en medische begeleiders, uitgevoerd door de medische commissie en het antidopingbureau van het Europees Olympisch Comité.

Ook zijn de resultaten van dopingtesten, waarvan 66 positief uitvielen op meldonium, meegenomen in deze opvallende cijfers. De uitkomsten van dit onderzoek hebben ertoe bijgedragen dat het middel vanaf 1 januari dit jaar op de verboden lijst staat. Meldonium staat te boek als hartmedicijn, maar bij gezonde mensen vergroot het volgens de Letse fabrikant ook het uithoudingsvermogen.

Sinds het verbod zijn diverse topsporters positief bevonden, onder wie tennisster Maria Sjarapova, schaatser Pavel Koelizjnikov en de atlete Abeba Aregawi.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016