Lavrov wil verklaring WADA over meldonium (2)

10 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP/DPA) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wil een verklaring van de mondiale antidopingwaakhond WADA waarom het middel meldonium niet meer gebruikt mag worden door sporters. Dat heeft hij donderdag tegen de Moskouse tv-zender Ren-TV gezegd. ,,Nadat dit preparaat enige tientallen jaren zowel door sporters als mensen met hartproblemen kon worden genomen, wordt het plotseling tot doping verklaard. Dat roept vragen op.''

Lavrov zei dat Rusland het WADA respecteert en met de organisatie zal samenwerken. Er zijn hem echter geen prestatiebevorderende eigenschappen van het middel bekend. ,,Het kan zijn dat de leiding van het WADA zwaarwegende redenen had'', geeft hij toe. ,,Maar ze zijn ons noch de wetenschappelijke gemeenschap bekend.'' Rusland verwacht ,,professionele antwoorden'' op de ,,professionele vragen'', voegde hij daaraan toe.

Sinds meldonium op 1 januari op de lijst verboden middelen werd geplaatst, zijn tal van Russische atleten betrapt op het gebruik ervan. Tennisster Maria Sjarapova, die maandag zelf bekendmaakte betrapt te zijn, is van hen de prominentste. Ruslands sportminister Vitali Moetko kondigde al aan de komende dagen met artsen, trainers en atleten over het meldonium-probleem te praten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016