IAAF zet Rusland tot mei in wachtkamer (2)

11 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - De internationale atletiekfederatie IAAF beslist in mei of Russische atleten aan de Olympische Spelen in Rio de Janiero mogen meedoen. Voorzitter Sebastian Coe zegt meer tijd nodig te hebben om te kunnen onderzoeken of de Russen het dopingprobleem daadwerkelijk oplossen. Hij betwijfelt of Rusland nu aan alle voorwaarden voor deelname voldoet en ziet daarom geen reden de schorsing op te heffen.

De IAAF schorste Rusland in november vorig jaar. Dat betekent dat atleten uit dat land voorlopig niet welkom zijn bij internationale toernooien. Rusland is gestraft voor jarenlange, systematische dopingpraktijken. Die werden bevestigd in een rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie van het internationaal antidopingagentschap WADA.

Rusland heeft beterschap beloofd maar de makers van een Duitse documentaire, die zondag wordt uitgezonden, twijfelen aan de aangekondigde schoonmaak in de atletiek. Ze komen met ernstige beschuldigingen aan het adres van Anna Antseliovitsj, de huidige directeur van het antidopingbureau Rusada. Ze zou verantwoordelijk zijn geweest voor gesjoemel bij de controles door atleten van te voren in te lichten over een bezoekje van de urine- en bloedverzamelaar. De makers van de documentaire leveren het bewijs met een geheime opname van een gesprek van haar met een atlete.

De documentaire laat ook zien dat geschorste trainers gewoon doorgaan met hun werk. Joeri Gordejev, een coach van aanzien, zou op dit moment zelfs een lucratieve bijbaan hebben als handelaar in verboden prestatiebevorderende middelen.

Afgelopen week werd duidelijk dat niet alleen de Russische atletiek een dopingprobleem moet oplossen. Veel Russen werden betrapt in de meldonium-affaire, onder wie tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016