Moetko snapt niets van atletiekfederatie IAAF (3)

11 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MOSKOU (ANP) - De Russische minister van Sport Vitali Moetko zegt dat zijn land aan alle voorwaarden voldoet om met atleten aan de Spelen van Rio de Janeiro deel te mogen nemen. ,,We moesten nieuwe bestuursleden en trainers kiezen'', zei hij. ,,Nou, dat hebben we gedaan. Wat moeten we nu doen? Op tafel gaan staan en een liedje zingen?''

Moetko reageerde vrijdag op de beslissing van de internationale atletiekfederatie IAAF om de schorsing voor Rusland nog niet op te heffen. Voorzitter Sebastian Coe vertelde nog niet te kunnen beoordelen of de Russen echt schoon schip maken. De IAAF besluit daarom pas in mei of Russische atleten naar de Olympische Spelen mogen.

Volgens Moetko is doping een mondiaal en zeker geen Russisch probleem. ,,En nu missen onze atleten al maanden competitie'', zei hij. ,,Ze kunnen zich niet een kwalificeren. Op deze manier worden onze atleten vermoord. Je straft zo Rusland niet, maar de individuele atleten die niets fout hebben gedaan.''

De IAAF schorste Rusland in november vorig jaar. Dat betekent dat atleten uit dat land voorlopig niet welkom zijn bij internationale toernooien. Rusland is gestraft voor jarenlange, systematische dopingpraktijken. Die werden bevestigd in een rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie van het internationaal antidopingagentschap WADA.

Rusland heeft beterschap beloofd maar de makers van een Duitse documentaire, die zondag wordt uitgezonden, twijfelen aan de aangekondigde schoonmaak in de atletiek. Zij komen met een reeks bewijzen over geschorste trainers die nog gewoon met Russische atleten werken. Ze laten ook zien dat de huidige directeur van het antidopingbureau Rusada verantwoordelijk is geweest voor gesjoemel bij de controles door atleten van tevoren in te lichten over een bezoekje van de urine- en bloedverzamelaar. Een bekende trainer zou op dit moment zelfs in verboden middelen handelen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016