Dopingstalen Londen en Peking opnieuw getest (2)

15 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voert samen met het wereldantidopingbureau WADA de strijd tegen doping verder op. Monsters van honderden dopingcontroles die zijn afgenomen bij de Spelen van Londen in 2012 en Peking in 2008 worden opnieuw onder de loep genomen. Nieuwe, meer geavanceerde testmethodes zijn beschikbaar om verboden prestatiebevorderende middelen op te sporen.

IOC en WADA meldden dinsdag dat ze een heel bewuste selectie hebben gemaakt van sporters van wie de dopingstalen opnieuw worden getest. Het betreft vooral atleten die in Londen en Peking meededen en waarschijnlijk ook deze zomer in Rio de Janeiro aan de start komen.

,,Doel is om te voorkomen dat er straks atleten in Rio meedoen die in Londen en Peking de boel hebben bedrogen en ermee wegkwamen omdat wij toen niet over de specifieke opsporingsmethoden beschikten. We willen schone atleten beter beschermen'', zei topfunctionaris Richard Budgett van het IOC. ,,We verwachten binnen enkele weken al de eerste resultaten.''

De beide instanties hebben ook een nieuwe taakgroep opgericht die de dopingcontroles in aanloop naar Rio coördineert. Die groep vergaart informatie van olympische sporters en geeft aan het IOC en het organisatiecomité van Rio door welke atleten nauwgezet moeten worden gecontroleerd vóór en tijdens de Spelen. ,,Het mooiste zou zijn bedriegers op te sporen voordat de Spelen in Rio beginnen. Dat is de beste manier om schone sporters te beschermen'', aldus Budgett.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016