Ook B-staal schaatser Koelizjnikov positief (2)

18 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Schaatser Pavel Koelizjnikov blijkt ook bij nader onderzoek meldonium te hebben gebruikt. De Russische schaatskampioen werd eerder deze maand al betrapt op het dopingmiddel, nu blijkt ook de zogenoemde B-staal positief. Dat meldde de internationale schaatsbond ISU vrijdag.

Koelizjnikov ontbrak afgelopen weekend bij de wereldbekerfinale in Heerenveen vanwege zijn positieve test, maar was de afgelopen twee seizoenen vrijwel ongenaakbaar op de korte afstanden. Hij werd tweemaal wereldkampioen sprint en pakte drie wereldtitels op de 500 meter (2x) en 1000 meter (1x).

Ook de B-stalen van shorttracker Semen Elistratov en shorttrackster Jekaterina Konstantinova zijn positief, wat inhoudt dat ze inderdaad doping hebben gebruikt. Het drietal is daarom voorlopig geschorst. Het is overigens voor het eerst dat ook de ISU de namen bevestigd van het betrapte drietal. De bond beraadt zich nog op de gevolgen voor de atleten, die vooral voor Koelizjnikov groot kunnen zijn. Hij is eerder in zijn nog prille loopbaan ook al eens betrapt en geschorst vanwege dopinggebruik. Deze tweede positieve test kan hem een levenslange schorsing opleveren. Als ook zijn resultaten worden geschrapt die hij dit jaar - meldonium is sinds 1 januari verboden - behaalde, is Kjeld Nuis wereldkampioen sprint.

De voorzitter van de Russische schaatsbond TFR liet vrijdag aan R-sport weten dat zijn bond achter de geschorste schaatsers blijft staan. ,,Wij blijven geloven in de onschuld van deze atleten en we zullen ze verdedigen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016