Zwembond FINA houdt Russen in de gaten (3)

23 maart 2016

N i e u w bericht, verklaring WADA toegevoegd in vierde alinea

LAUSANNE (ANP) - Zwembond FINA heeft de afgelopen tijd de dopingcontroles met betrekking tot Russische sporters aangescherpt. Dat zegt de bond woensdag in een reactie op de berichtgeving in de Britse krant The Times over jarenlang systematisch dopinggebruik in het Russische zwemmen.

Er zijn geen directe aanwijzingen voor wijdverbreid dopinggebruik, zegt de FINA, die The Times heeft opgeroepen de informatie die de krant heeft te delen. ,,Nieuwe dopingaantijgingen die met bewijs zijn onderbouwd, worden met de hoogste urgentie onderzocht. We tolereren prestatieverhogende middelen in het zwemmen namelijk in het geheel niet.''

De aangescherpte controles zijn het resultaat van een eerder rapport van de mondiale dopingwaakhond WADA over doping in Rusland. Alle bloed- en urinestalen van het WK van vorig jaar in Kazan zijn door de zwembond bijvoorbeeld overgebracht naar het dopinglaboratorium van Barcelona om ze veilig te stellen. Door FINA aangekondigde dopingtests buiten wedstrijdverband in Rusland worden nu door een Zweeds bedrijf uitgevoerd, zonder inmenging van FINA en de Russische antidopingautoriteit RUSADA. In 2016 worden er geen tests uit Rusland in Rusland zelf geanalyseerd of opgeslagen.

WADA gaat ook onderzoek doen naar de berichten in The Times, maakte de dopingwaakhond woensdagavond bekend. FINA kreeg al een brief van de dopingbestrijder vanwege de aantijgingen dat Sergej Portugalov werkzaam is in de zwemsport. De coach werd eerder voor het leven geschorst in de atletiek en dat zou door alle andere internationale sportfederaties ook moeten worden overgenomen, stelt WADA.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016