Russische snelwandelaars zijn plakken kwijt (2)

24 maart 2016

LAUSANNE (ANP) - De Russische snelwandelaar Sergej Kirdjapkin moet alsnog zijn gouden olympische medaille van de Spelen van Londen in 2012 inleveren. Het hof van sportarbitrage CAS heeft alle resultaten van de atleet tussen 20 augustus 2009 en oktober 2012 geschrapt. Kirpadjin won in Londen de 50 kilometer.

Hetzelfde geldt voor zijn landgenote Olga Kaniskina. Die raakt haar zilveren plak op de 20 kilometer snelwandelen in Londen kwijt.

De atleten waren in januari van dit jaar door het Russische antidopingbureau Rusada voor ruim drie jaar geschorst wegens onregelmatigheden in hun biologische paspoort, met terugwerkende kracht vanaf oktober 2012. De internationale atletiekfederatie IAAF was het niet eens met de duur van de schorsingen en vond dat meer resultaten moesten worden geschrapt. De bond tekende met succes protest aan bij het CAS.

Het CAS wees ook de protesten van de IAAF toe bij de schorsingen van nog vier andere Russische atleten. Joelia Zaripova is hiervan de bekendste. Rusada sloot haar met terugwerkende kracht voor tweeënhalf jaar uit, te beginnen in juli 2013. Het antidopingbureau ontnam haar gek genoeg wel meteen haar olympisch goud op de 3000 meter steeple chase, maar de wereldtitel van 2011 mocht ze houden. Die raakt ze nu alsnog kwijt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016