Moetko ontbiedt sportbazen om dopingzaken (2)

26 maart 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, wil met de bazen van sportbonden uit zijn land om de tafel. Hij wil met hen praten over de aanpak van de dopingproblemen in het land, meldde het Russische persbureau Tass zaterdag. Een datum is nog niet bekend.

Bovendien wil Moetko dat het bij wet verboden wordt dat dopingzaken uitlekken via de media. In het geval van bijvoorbeeld schaatser Pavel Koelisjnikov wist het Russische R-sport al ruim voordat de schaatsbond ISU melding maakte van een dopinggeval, dat de sprinter betrapt was. ,,Onze sportfederaties spelen alles maar door aan de media. Dat is vanaf nu verboden. We gaan het strafbaar maken. Als bij de contra-expertise blijkt dat iemand toch niet heeft gebruikt, is diens naam al bezoedeld in de media.''

Eind november bleek na onderzoek door antidopingautoriteit WADA dat binnen de Russische atletiekwereld systematisch doping werd gebruikt. De afgelopen weken zijn al zeker 27 Russische sporters betrapt op het gebruik van meldonium, een middel dat sinds 1 januari verboden is.

De Russische curlingbond maakte daar vrijdag nog een opvallende opmerking over. Volgens voorzitter Dmitri Svisjtsjev zijn alle sporters op tijd ingelicht over de ban op meldonium. ,,Sommigen namen het tot september, anderen tot oktober. Sommigen gebruiken het nooit'', toonde hij aan hoe gangbaar het gebruik van het medicijn tegen hartfalen of pijn in de borst bij inspanning was.

Vrijdag werd ook duidelijk dat baanwielrenners Anastasia Tsjoelkova en Pavel Jakoesjevski betrapt zijn. Tsjoelkova werd in 2012 wereldkampioen op het onderdeel puntenkoers.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016