NOC*NSF biedt dopingautoriteit overleg aan (3)

14 april 2016

N i e u w bericht, vervangt: Dopingautoriteit wil opheldering NOC*NSF

ARNHEM/HILVERSUM (ANP) - NOC*NSF staat open voor gesprekken met de Nederlandse dopingautoriteit over de gezondheidsonderzoeken die de sportkoepel bij topsporters uitvoert. ,,Vanzelfsprekend zijn we altijd bereid om met de dopingautoriteit over de medische begeleiding en bijbehorende onderzoeken die topsporters ondergaan, te overleggen'', liet de sportkoepel donderdagavond rond middernacht in een kort persbericht weten.

NOC*NSF reageerde op een uitzending van het tv-programma Nieuwsuur, waarin melding werd gemaakt van systematisch gezondheidsonderzoek bij honderden olympische sporters. Volgens het actualiteitenprogramma van NOS en NTR maken bloedtesten onderdeel uit van het monitoringsprogramma. NOC*NSF gaf in de reportage aan dat de testen niet zijn bedoeld om ook op doping te controleren.

De sportkoepel herhaalde dat standpunt in de persverklaring. ,,De medische begeleiding en het bloedonderzoek zijn niet gericht op, en niet geschikt voor het ontdekken van dopinggebruik. Daar zijn de onafhankelijke en terecht strak geprotocolleerde controles van de dopingautoriteit voor.''

Volgens NOC*NSF behoort het regelmatig uitvoeren van bloedonderzoek bij de topsporters tot de standaardonderzoeken in een uitgebreide medische begeleiding. ,,Deze begeleiding, inclusief het bloedonderzoek, is nodig omdat zij zich met hun sport op de grenzen van hun persoonlijk lichamelijk kunnen begeven. Bovendien valt uit deze onderzoeken vaak goed op te maken of een bepaalde trainingsmethodiek of een speciaal voedingspatroon goed aanslaat. Op afwijkingen in gedrag, voeding, herstel en prestaties wordt altijd gehandeld waarbij het medisch onderzoek een hulpmiddel is.''

Volgens chef-arts Cees-Rein van den Hoogenband van NOC*NSF is er de afgelopen jaren nog nooit een verdachte bloedwaarde geconstateerd. Hij zegt wel dat het niet zijn taak is om ,,als aanklager'' de dopingautoriteit te bellen. Van den Hoogenband wijst in dit verband onder meer op het medisch beroepsgeheim.

Volgens directeur Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit moet het belang van een schone sport voorop staan. Wat hem betreft, mag de sportkoepel zich dan ook niet verschuilen achter privacyoverwegingen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016