'Motortjes gebruikt in Italiaanse koersen' (2)

17 april 2016

RIJSWIJK (ANP) - Journalisten van het Franse televisieprogramma Stade 2 en de Italiaanse krant Corriere della Sera claimen dat ze motortjes hebben ontdekt in zeven fietsen die zijn gebruikt door profwielrenners in de Italiaanse koersen Strade Bianche en de Internationale Wielerweek Coppi en Bartali. De journalisten gebruikten een warmtedetector om de verborgen motortjes te vinden. Ze spraken bovendien de maker en de vermoedelijke leverancier van een aantal coureurs. Hun bevindingen worden zondag onthuld in de krant en op tv.

De Hongaarse producent legt in het programma uit dat de nieuwste motoren door een magneet worden aangedreven en tussen 60 en 250 watt vermogen kunnen leveren. De apparatuur is nog slechts vijf centimeter groot, weegt bijna niks, kan haast onvindbaar worden verstopt en is aan te sturen via bluetooth.

Geruchten over het gebruik van mechanische doping in het wielerpeloton gaan al jaren. In januari werd voor het eerst ook echt een motortje ontdekt bij een controle door de internationale wielerunie UCI. In een van de fietsen van de Belgische veldrijdster Femke Van den Driessche zat apparatuur verstopt.

UCI-voorzitter Brian Cookson reageert zondag in de uitzending van het televisieprogramma op de ontdekkingen. Namen van renners worden (nog) niet genoemd.

Fabian Cancellara won in maart de tiende editie van de Strade Bianche. De Russische renner Sergej Firsanov was na een week koersen de beste in de etappewedstrijd Coppi en Bartali.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016