UCI schorst Van den Driessche voor 6 jaar (2)

26 april 2016

LAUSANNE (ANP) - De tuchtcommissie van de internationale wielerunie UCI heeft ex-veldrijdster Femke Van den Driessche voor zes jaar geschorst wegens ,,technologische fraude''. Bovendien dient de negentienjarige Belgische een boete te betalen van circa 18.000 euro. Al haar resultaten vanaf 11 oktober 2015 worden geschrapt. Ook dient ze de kosten te betalen van de tuchtzaak bij de UCI.

In een fiets van Van den Driessche werd tijdens de WK voor beloften begin dit jaar een elektrisch motortje gevonden. De UCI nam de eerste strafzaak van 'mechanische doping' hoog op en vroeg de tuchtcommissie om een levenslange schorsing. Het disciplinaire college vond zes jaar echter genoeg.

Van den Driessche heeft haar betrokkenheid bij de fraude altijd ontkend. Ze verklaarde dat de gewraakte fiets in haar materiaalzone niet van haar maar van een vriend was. Van den Driessche besloot in maart direct te stoppen met veldrijden.

De Nederlandse veldrijdster Maud Kaptheijns werd in november tijdens het Europees kampioenschap veldrijden in Huijbergen nog overklast door de negentienjarige Van den Driessche en eindigde als tweede. Kaptheijns heeft dinsdag officieel nog niet gehoord dat ze alsnog de Europese titel bij de beloften krijgt toegekend. ,,Ik heb het gelezen op internet maar we moeten afwachten'', reageerde de 21-jarige Brabantse vanaf Mallorca waar ze is voor training.

Kaptheijns heeft er geen rekening meer mee gehouden dat ze alsnog tot Europees kampioene kan worden uitgeroepen, zegt ze. ,,Het is een opluchting maar het is ook een dubbel gevoel. Het blijft een titel maar het moment van de euforie aan de finish heb ik niet mee mogen maken.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016