Wielrenner Simon Yates betrapt op doping (2)

29 april 2016

LONDEN (ANP) - De Britse wielrenner Simon Yates heeft positief gereageerd op een dopingtest. Zijn ploeg laat in een verklaring weten dat tijdens de test het middel terbutaline is gevonden. Yates kreeg het middel ter behandeling van astmaproblemen. De test werd vorige maand afgenomen na de zesde etappe van de Franse rittenkoers Parijs-Nice, waarin hij zevende in het eindklassement werd.

Volgens het Australische team Orica-GreenEdge valt de 23-jarige renner niets te verwijten. ,,De teamarts heeft een administratieve fout gemaakt door geen TUE voor het middel aan te vragen.'' De TUE is een vrijstelling om een bepaalde, verboden stof wel te mogen gebruiken voor een legitieme medische behandeling. De ploeg zegt de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen en Yates te steunen tijdens het proces.

De Brit, die samen met zijn tweelingbroer uitkomt voor Orica-GreenEdge, geldt als een talentvolle renner. In 2013 werd hij wereldkampioen puntenkoers op de baan. Dit jaar heeft hij zijn zinnen gezet op de olympische wegwedstrijd in Rio.

Een woordvoerder van de Britse wielerbond wilde in een reactie enkel kwijt dat de internationale wielerunie UCI verdere stappen onderneemt. ,,Het zou ongepast zijn om uitspraken te doen nu het onderzoek in volle gang is.''

Het nieuws is een nieuwe klap voor het Britse wielrennen. Woensdag stapte de technisch directeur van de Britse wielerbond op. Shane Sutton deed dat nadat hij ervan beticht was discriminerende uitspraken te hebben gedaan. British Cycling had de Australiër al voorlopig geschorst en een onderzoek ingesteld.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016