CAS velt vonnis over 68 Russische atleten

21 juli 2016

LAUSANNE (ANP) - Het internationaal sporttribunaal in Lausanne (CAS) doet donderdag uitspraak in de beroepszaak van 68 Russische atleten. Deze sporters willen ondanks de internationale schorsing van de Russische atletiek deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio 2016. Zij voelen zich door de landelijke sanctie van de internationale atletiekfederatie IAAF zwaar gedupeerd, omdat ze naar eigen verklaring nooit met doping in aanraking zijn geweest.

De IAAF legde de schorsing voor Rusland op 13 november op vanwege de diepgewortelde dopingcultuur. Op 17 juni besloot de IAAF de straf voor onbepaalde tijd te verlengen. Daarop besloten 68 'schone' atleten uit Rusland de schorsing bij het CAS aan te vechten.

Voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is de uitspraak van het CAS van groot belang. Door nieuwe onthullingen van het antidopingbureau WADA over grootscheepse dopingfraude door de Russen bij Sotsji 2014 overweegt het IOC-bestuur Rusland zowel voor Rio 2016 als voor de Paralympics helemaal uit te sluiten. Het CAS-vonnis kan in die heikele besluitvorming een belangrijke rol spelen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016