CAS handhaaft schorsing Russische atleten (3)

21 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LAUSANNE (ANP) - De Russische atleten ontbreken definitief op de Olympische Spelen. Het internationaal sporttribunaal CAS besloot donderdag het beroep dat de Russische atletiekbond en 68 atleten uit dat land hadden ingediend af te wijzen. Daardoor blijft de schorsing die de internationale atletiekfederatie IAAF aan Rusland heeft opgelegd van kracht.

De IAAF besloot Rusland vorig jaar te schorsen vanwege de diepgewortelde dopingcultuur in het land. Die straf werd vorige maand voor onbepaalde tijd verlengd. Daarop besloten 68 'schone' atleten uit Rusland de schorsing bij het CAS aan te vechten. Zij voelen zich door de landelijke sanctie van de IAAF zwaar gedupeerd, omdat ze naar eigen zeggen nooit met doping in aanraking zijn geweest. De 68 atleten, onder wie tweevoudig olympisch kampioene polsstokhoogspringen Jelena Isinbajeva, hoopten via het sporttribunaal alsnog naar Rio de Janeiro te kunnen gaan.

De zaak werd dinsdag in Lausanne behandeld, in aanwezigheid van IAAF-voorzitter Sebastian Coe. De rechters van het sporttribunaal besloten donderdag om het beroep af te wijzen, waardoor de Russische atleten definitief ontbreken op de Olympische Spelen.

De kans bestaat dat alle sporters uit Rusland niet naar Rio mogen. Het mondiale antidopingbureau WADA heeft bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gepleit voor een algehele schorsing van Rusland, nadat uit onderzoek van de Canadese jurist Richard McLaren was gebleken dat de Russische staat jarenlang dopingfraude regisseerde en controleerde. Honderden Russische sporters konden zo onbestraft verboden middelen gebruiken. Het IOC neemt een dezer dagen een besluit over een mogelijk algehele schorsing van Rusland, na bestudering van de juridische mogelijkheden. Ook het CAS-oordeel weegt zwaar bij die beslissing, zo gaf het IOC dinsdag aan na telefonisch spoedberaad.

Eén Russische atlete, Daria Klisjina, gaat wel naar Rio. De verspringster heeft van een speciale beoordelingscommissie van de IAAF dispensatie gekregen om onder neutrale vlag deel te nemen aan internationale wedstrijden, waaronder de Spelen. Die commissie wees tientallen andere verzoeken uit Rusland af.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016