Van Praag wil meer financiële grip op UEFA (3)

2 augustus 2016

N i e u w bericht, meer informatie

ZEIST (ANP) - Michael van Praag (68) wil als kandidaat voor het presidentschap van de UEFA stoppen met de geldsmijterij bij de Europese voetbalbond.

Het geld moet minder vaak worden uitgegeven aan dure reizen, publicaties en marketingprogramma's en meer bij de basis van het voetbal terechtkomen. Verder is hij een verklaard tegenstander van krachten die proberen een nieuwe superliga tot stand te brengen, die de Champions League zou moeten overtreffen.

,,De dreiging van de oprichting van een superliga mag niet worden herhaald, nóóit'', schrijft Van Praag in een manifest, dat hij dinsdag heeft gepubliceerd in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van de Europese voetbalbond, die 14 september in Athene plaatsvinden.

Alle clubs en bonden moeten volgens hem profiteren van de ontwikkeling van het voetbal, ,,niet alleen de happy few''.

In zijn manifest pleit hij verder voor investeringen in de groei van het vrouwenvoetbal, het tegengaan van voetbaltransfers voor spelers onder de achttien jaar, het zo snel als mogelijk toepassen van videotechnologie en het bestrijden van voetbalvandalisme, matchfixing en doping. Van Praag wil dat de selecties van topclubs in de aangesloten landen voortaan bestaan uit tenminste elf spelers van eigen bodem. Buitenlanders dienen tenminste vijf jaar in een land te voetballen om mee te tellen als een speler van eigen bodem.

Tevens moet de UEFA transparant zijn. ,,We hebben geheimen'', stelt de voormalig Ajax-voorzitter in zijn plan. Alleen met openheid kan volgens hem het vertrouwen worden teruggewonnen.

Van Praag reist de komende weken door Europa om de bij UEFA aangesloten bonden te bezoeken. Daarin zal hij ook pleiten voor een hervorming van het systeem van financieel fair play.

Daarin zal hij benadrukken ,,de UEFA voor te bereiden en in te richten opdat er ruimte komt voor nieuw, jong en vooruitstrevend leiderschap''.

Volgens Van Praag heeft de UEFA na alle rumoer rond Blatter en Platina een verbinder nodig. ,,Iemand die bruggen kan bouwen tussen bonden, belangrijke stakeholders en verschillende culturen. Binnen onze voetbalwereld, maar ook met de wereld daarbuiten.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016