Bach verdedigt besluit over Russen in Rio (2)

31 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

RIO DE JANEIRO (ANP) - Thomas Bach verdedigt het besluit om Russische sporters toe te laten bij de Olympische Spelen in Rio. ,,Dat is een juiste beslissing'', vertelde de voorzitter van het International Olympisch Comité zondag in Rio de Janeiro. ,,Het past niet bij ons om sporters uit te sluiten van wie niet zeker is of ze ook doping hebben gebruikt.''

Het IOC besloot onlangs geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen, ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem. De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem.

Het IOC kreeg veel kritiek op het besluit om niet alle Russen uit te sluiten. ,,Maar dat is logisch na zo'n moeilijke beslissing'', verdedigde Bach. ,,Kritiek krijgt ook meer aandacht in de media.'' Zoals het er nu naar uitziet nemen ruim 250 Russen mee aan de Spelen in Rio. De meeste internationale sportbonden hebben hun besluit al kenbaar gemaakt.

Het IOC heeft echter het laatste woord. Het olympisch comite benoemde zaterdag een driekoppige jury. De Duitse Claudia Bokel, de Turk Ugur Erdener en de Spanjaard Juan Antonio Samaranch jr. lichten de komende dagen alle besluiten van de bonden nog eens door en komen vervolgens met een eigen oordeel.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016