IOC en WADA blijven ruziën (2)

1 augustus 2016

N i e u w bericht meer informatie

RIO DE JANEIRO (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het wereldantidopingbureau WADA blijven over elkaar heen buitelen wat betreft het Russische dopingschandaal. WADA reageerde maandag geërgerd op uitlatingen van IOC-president Thomas Bach dat het antidopingbureau te afwachtend en te laat zou hebben gereageerd op signalen van systematische doping in Rusland.

In een maandag uitgegeven verklaring stelde het WADA te begrijpen dat het moment van publicatie van het dopingrapport zijn weerslag heeft op de voorbereidingen voor de Olympische Spelen. Het weerspreekt echter met klem de beschuldigingen van Bach. Het WADA heeft naar eigen zeggen snel gehandeld nadat het bewijzen van systematische Russische dopingpraktijken had gekregen.

De IOC-preses ligt ondertussen vanuit verschillende hoeken zwaar onder vuur wegens de beslissing Russische sporters onder voorwaarden toe te laten. Niet alleen sporters zijn boos, ook de voorzitter van de Duitse atletiekunie uitte maandag felle kritiek.

De toelating van de Russen en het weren van klokkenluidster Joelia Stepanova (die de systematische Russische doping aan het licht bracht) is ,,een knieval voor de Russen en een donkere dag voor de eerlijke sportwereld'', aldus Thomas Kurschilgen. Ook laakte hij het toelaten van notoire dopingzondaars als de Amerikaanse sprinter Justin Gatlin en de Kroatische discuswerpster Sandra Perkovic. Beiden zijn tot tweemaal toe betrapt.

Ongekend hard was de Duitse discuswerper Robert Harting vorige week over zijn landgenoot Bach. ,,Hij is voor mij onderdeel van het dopingsysteem, niet van het antidopingsysteem. Ik schaam me voor hem.’’ De IOC-baas reageerde als door een wesp gestoken op die woorden. Het is onacceptabel iemand die een andere mening is toegedaan zo te beledigen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016