Biles en Williams reageren op Russische hack (2)

14 september 2016

NEW YORK (ANP/DPA) - Turnster Simone Biles en tennisster Venus Williams hebben de dopingverdenkingen weersproken die Russische hackers hebben geuit. Door de cyberaanval op het wereldantidopingbureau WADA kwamen medische gegevens van deelnemers aan de Olympische Spelen van Rio op straat te liggen. Biles, winnares van vier gouden medailles in de turnhal, meldde via Twitter dat ze ,,de regels altijd heeft gevolgd''. Ze heeft ADHD en slikt daarvoor medicijnen. ,,Niets om me voor te schamen'', aldus Biles, de Amerikaanse vlaggendraagster tijdens de sluitingsceremonie.

De hackers ontdekten een lijst van sporters die vanwege medische redenen verboden middelen konden nemen. Ook Williams en basketbalster Elena Delle Donne hoorden daarbij. Volgens de 'Fancy Bears', zoals de cybercriminelen zich noemen, hebben de Amerikaanse sporters ,,goed, maar niet eerlijk'' gepresteerd en haalden ze hun medailles met ,,vuile methodes''.

,,Ik bedank de hackers dat ze de wereld erop opmerkzaam hebben gemaakt dat ik een medicijn gebruikt tegen een bij mij geconstateerde ziekte, waarvoor ik toestemming heb van het WADA'', klonk het cynisch uit de mond van Delle Donne. Williams gaf aan teleurgesteld te zijn dat persoonlijke medische gegevens zonder haar toestemming openbaar gemaakt zijn. Ze liet weten zich aan alle regels te hebben gehouden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016