Hackers 'Fancy Bears' blijven lekken (2)

4 oktober 2016

MONTREAL (ANP) - Het hackerscollectief Fancy Bears blijft doorgaan met het vrijgeven van vertrouwelijke medische gegevens van topsporters. In de zesde publicatie zijn de zogeheten medische attesten van twintig sporters gelekt, onder wie de Britse olympisch triatlonkampioen Alistair Brownlee, de Zweedse wielrenster Emma Johansson en de Braziliaanse turner Diego Hypolito.

De hackers zijn sinds half september actief en hebben inmiddels van meer dan 120 topsporters vertrouwelijke medische documenten online gezet. Nederlandse sporters zijn nog altijd niet genoemd door de internetcriminelen, die met hun acties willen aantonen dat internationale bonden en het mondiale antidopingbureau toestaan dat sporters doping gebruiken.

Zo mocht Brownlee in oktober 2013 het medicijn acetazolamide gebruiken, een middel tegen hoogteziekte dat op de dopinglijst staat. Hij kreeg dat na het beklimmen van de berg Kilimanjaro in Tanzania.

Wereldantidopingagentschap WADA meent dat de hackers uit Rusland komen en op deze manier wraak nemen voor de rapporten die een door de staat gesteund dopingsysteem in Rusland blootlegden en die leidden tot massale schorsingen van Russische sporters. De cyperspionnen hackten een account van het Internationaal Olympisch Comité.

Van wereldberoemde topsporters is nu geopenbaard welke verboden medicijnen en middelen ze tijdelijk mochten gebruiken om een kwaal te verhelpen. Onder anderen Serena en Venus Williams, Simone Biles, Chris Froome, Bradley Wiggins, Laura Trott, Rafael Nadal, Mo Farah en Cate Campbell horen daarbij.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016