Olympisch kampioenen bij hertesten gepakt (2)

25 november 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Twee olympisch kampioenen moeten de gouden medailles inleveren die ze hebben gewonnen bij de Spelen van Peking 2008 en Londen 2012. Bij hertesten van stalen die destijds voor dopingonderzoek zijn afgenomen, bleek alsnog dat ze verboden middelen hebben gebruikt. Het gaat om gewichtheffer Ilja Ilin uit Kazachstan, die zowel in 2008 als 2012 goud pakte in de klasse tot 94 kilogram, en de Wit-Russische atlete Oksana Miankova, de olympisch kampioene van Peking bij het kogelslingeren.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laat stalen die in 2008 en 2012 werden afgenomen opnieuw onderzoeken, met de nieuwste opsporingstechnieken. Het leverde de afgelopen maanden al tientallen positieve resultaten op, veelal van sporters uit Oost-Europa. Het IOC maakte vrijdag weer zeven namen bekend.

Naast de olympisch kampioenen Ilin en Miankova gaat het om vier atleten uit Wit-Rusland, onder wie Natalia Michnevitsj die in 2008 zilver pakte bij het kogelstoten, en een gewichthefster uit Azerbeidzjan. Miankova testte net als Ilin positief bij haar stalen uit zowel 2008 als 2012. In Londen eindigde de titelverdedigster als zevende. De betrokken atleten worden uit de uitslagen geschrapt en de medaillewinnaars moeten hun eremetaal inleveren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016