Russen ontkennen bevestiging dopingpraktijken (3)

28 december 2016

MOSKOU (ANP/DPA) - Het Russische antidopingagentschap Rusada heeft het citaat in The New York Times waarin zijn baas Anna Antseliovitsj toegeeft dat er sprake is geweest van een dopingprogramma, weersproken. De Amerikaanse krant meldde dinsdag de bevestiging door Antseliovitsj en een andere hoge official dat er sprake is geweest van bedrog bij dopingcontroles in het land dat de Winterspelen van 2014 in Sotsji organiseerde.

,,Er was sprake van een institutionele samenzwering'' zo werd de nieuwe Rusada-baas geciteerd. Ze zei geschokt te zijn door de onthullingen, maar hield vol dat de Russische regering niet betrokken is geweest bij het dopingsysteem. Meer citaten van Antseliovitsj stonden er niet in het bericht.

Hoofdonderzoeker Richard McLaren had in een rapport voor het wereldantidopingbureau WADA geschreven dat in Rusland jarenlang sprake is geweest van systematisch door de staat georganiseerd dopinggebruik. Er waren bewijzen gevonden van fraude bij dopingcontroles tijdens de Winterspelen van Sotsji. De Russen ontkenden tot nu toe alles. ,,In Rusland is er nooit sprake geweest van een door de staat georganiseerd dopingsysteem noch van ondersteuning, dat is onmogelijk'', zei president Vladimir Poetin.

Poetin richtte in juli wel een nieuwe antidopingcommissie op onder leiding van topofficial Vitali Smirnov. ,,Voor zover ik kan zien, als voormalig sportminister en hoofd van het Russisch olympisch comité, zijn er een heleboel fouten gemaakt'', zei Smirnov in The New York Times. ,,We moeten uitzoeken waarom jonge sporters hun heil zochten in doping.''

Onderzoeker McLaren reageerde dinsdag voorzichtig optimistisch op het feit dat er Russische officials zijn die niet langer zijn conclusies bestrijden. ,,Maar ze proberen de schade te beperken. Je kunt de feiten op verschillende manieren uitleggen. Het wordt nu een soort woordenstrijd.''

Het Kremlin reageerde met de mededeling het waarheidsgehalte van de citaten te zullen onderzoeken. Het Rusada kwam niet veel later met de melding dat de woorden van Antselovitsj verdraaid zijn.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016