IOC start procedure tegen 28 Russen (3)

23 december 2016

LAUSANNE (ANP/RTR/DPA) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is vrijdag een tuchtzaak gestart tegen 28 Russische sporters die meededen aan de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji. Zij worden verdacht van doping. Het IOC reageert daarmee op de conclusies die in het begin december gepresenteerde rapport van wereldantidopingbureau WADA stonden.

Hoofdonderzoeker Richard McLaren onderzocht monsters van 95 Russische atleten. In 28 gevallen bleek sprake van manipulatie van de urinemonsters. Skifederatie FIS schorste vrijdag zes Russische langlaufers. Wie de andere 22 sporters zijn, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het twaalf medaillewinnaars betreft. Vier van hen behaalden goud.

De FIS besloot vrijdag ook de finale van het wereldbekerseizoen in maart weg te halen uit Rusland. Eerder al raakten de Russen de organisatie van het WK bobslee en de wereldbekerfinale langebaanschaatsen kwijt.

Uit het onderzoek van het WADA kwam verder naar voren dat meer dan duizend Russische sporters in meer dan dertig verschillende sporten bij de dopingzaak betrokken zijn en afwisten van het manipuleren van de testen.

De Russische president Vladimir Poetin ontkende vrijdag in zijn traditionele eindejaarstoespraak opnieuw dat de staat de dopingzaak aanwakkerde en regisseerde. Wel onderkende hij dat er dopingproblemen zijn in de Russische sportwereld. Ook zei Poetin dat sport en politiek los van elkaar moeten blijven staan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016