Oud-Tourwinnaar Pingeon (76) overleden (3)

19 maart 2017

PARIJS (ANP) - De Franse oud-wielrenner Roger Pingeon is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. Dat heeft de organisatie van de Tour de France op Twitter bevestigd. Pingeon won de Ronde van Frankrijk in 1967, de editie waarin de Brit Tom Simpson op de flanken van de Mont Ventoux overleed. Pingeon werd 76 jaar.

,,De Tour wil eer betuigen aan Roger Pingeon, winnaar van de Tour van 1967 en de Vuelta van 1969, die op 77-jarige leeftijd is overleden'', luidde het bericht op Twitter waarmee de Tour-organisatie er, net als andere Franse media, een jaartje naastzat. Pingeon is overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Pingeon is de derde oud-Tourwinnaar die deze winter is overleden. Eerder stierven eind december de Zwitser Ferdi Kübler (97 jaar en winnaar in 1950) en in februari de Fransman Roger Walkowiak (89, winnaar in 1956). Er zijn nog 23 Tourwinnaars in leven, onder wie de Spanjaard Federico Bahamontes, 88 jaar inmiddels en winnaar in 1959.

Pingeon was een tijdgenoot van Jan Janssen, de eerste Nederlande Tourwinnaar. In het jaar dat Janssen won (1968) werd hij vijfde. Pingeons Tourzege werd overschaduwd door de dood van Simpson, een van de favorieten. De Engelsman viel tijdens de beklimming van de Mont Ventoux van zijn fiets, stapte nog een keer op om vervolgens opnieuw onderuit te gaan en het bewustzijn te verliezen. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis aan een kransslagaderbreuk, een gevolg van hitte en doping.

Pingeon was prof van 1965 tot en met 1974. In het jaar dat hij de Ronde van Spanje won (1969) werd hij tweede in de Tour achter de Belg Eddy Merckx.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017