Oud-renner Sky bekent gebruik naalden (2)

16 maart 2017

LONDEN (ANP) - De Britse wielrenner Josh Edmondson heeft in een interview met de BBC verklaard in zijn periode bij Team Sky zichzelf te hebben geïnjecteerd met vitaminecocktails. Die zijn op zich niet verboden, maar het gebruik van injectienaalden is door de internationale wielrenunie UCI al in 2011 in de ban gedaan. Volgens Edmondson was de druk om geselecteerd te worden voor een koers bij hem zo groot geworden dat hij zich een maand lang ,,twee tot drie keer per week'' een injectie toediende.

Ook verklaarde Edmondson, die in 2013 en 2014 voor Sky reed, dat hij last had gekregen van een serieuze depressie na overmatig gebruik van de pijnstiller tramadol. De leiding van de Britse wielerploeg, die de afgelopen tijd te maken heeft met verdachtmakingen wat betreft doping, zegt dat er inderdaad vitamines en naalden waren aangetroffen door een collega en huisgenoot in de woning in Nice van de nu 24-jarige renner. Daarmee geconfronteerd ontkende Edmondson destijds ze te hebben gebruikt. Dat laatste weerspreekt Edmondson nu. Volgens hem is het verhaal 'onder de mat geveegd'.

Volgens Sky is de pijnstiller tramadol hem verstrekt door de koersdokter tijdens de Ronde van Groot-Brittannië van 2013 en niet door de teamarts zelf. De injecties vonden plaats in 2014. ,,Ik stond onder grote druk, niet alleen van de ploeg maar ook van mezelf. Ik wilde een nieuw contract afdwingen en vond ook dat ik iets moest terugdoen voor de kansen die ze me geboden hadden'', vertelde Edmondson bij de BBC. ,,Ik gebruikte de vitamine-injecties vooral als ik wilde afvallen. Vooral carnitine was zeer effectief. Maar ik wist ook dat het gevaarlijk was, wat ik deed.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017