Geen Roland Garros voor aangeslagen Sjarapova (3)

16 mei 2017

N i e u w bericht, vervangt Sjarapova mag niet meedoen aan Roland Garros

PARIJS (ANP) - De Russische tennisster Maria Sjarapova mag niet meedoen aan Roland Garros. De organisatie van het grandslamtoernooi in Parijs heeft dit dinsdag laten weten. Sjarapova was door haar schorsing wegens doping gezakt op de wereldranglijst en had een uitnodiging nodig om haar opwachting te kunnen maken.

Na dit slechte nieuws kreeg Sjarapova dinsdagavond nog een tegenvaller te verwerken. Ze moest in de partij in de tweede ronde van het toernooi in Rome tegen de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni met een dijbeenblessure opgeven. Ze liet zich nog wel behandelen, maar staakte in de derde set bij een stand van 2-1 in haar voordeel de strijd. Voor het toernooi in Rome had de Russin wel een invitatie gekregen, maar bij Roland Garros is ze niet welkom.

,,Een wildcard kunnen we geven als iemand terugkeert na een blessure, maar niet aan iemand die terugkomt na dopinggebruik'', lichtte Bernard Giudicelli Ferrandini, voorzitter van de Franse tennisbond, het besluit toe. ,,Ze zal ongetwijfeld teleurgesteld zijn, maar het is mijn taak om de sport te beschermen en er voor te zorgen dat er getennist kan worden zonder enige twijfel over een uitslag.''

De dertigjarige Sjarapova maakte eind april in Stuttgart haar rentree na haar schorsing. Daarna kwam ze in actie in Madrid en Rome. De verwachting was dat de tweevoudig winnares van Roland Garros (2012 en 2014) in ieder geval een wildcard zou krijgen voor het kwalificatietoernooi, maar ook dat wilde de organisatie niet.

Diverse tennissers hadden kritiek geuit op de toernooien die Sjarapova de afgelopen weken wel een wildcard gaven. Hoewel de pupil van de Nederlandse coach Sven Groeneveld een schorsing van vijftien maanden heeft uitgezeten, zien verschillende topspelers haar liever niet terug op de Tour.

Sjarapova kan in juni waarschijnlijk wel meedoen aan Wimbledon. De Russin heeft inmiddels al voldoende punten voor de wereldranglijst verzameld om aan de kwalificaties mee te doen. Door haar opgave in Rome wordt het wel lastig om rechtstreekse kwalificatie af te dwingen.

De voormalige nummer één van de wereld kreeg een schorsing opgelegd nadat ze vorig jaar bij de Australian Open werd betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017