Onafhankelijk dopingonderzoek in Pyeongchang

10 juli 2017

LAUSANNE (ANP/RTR) - De dopingcontroles voor en tijdens de aankomende Winterspelen van Pyeongchang worden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Dat heeft het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zondag laten weten. Deze nieuwe dopingautoriteit neemt het testen van de deelnemers over van de internationale bonden en het IOC.

IOC-voorzitter Thomas Bach riep al in 2015 op om dopingtests onafhankelijk van sportbonden te laten uitvoeren. Dat was nog voor het grootschalige en door de staat aangestuurde dopingsysteem in Rusland aan het licht kwam. De Russen wisten bij de Winterspelen van 2014 in Sotsji tal van positieve testen met een ingenieus systeem te verdoezelen in een 'schaduwlab', dat via een geheim gat in de muur kon worden bereikt.

Een onafhankelijke dopingautoriteit moet ervoor zorgen dat zoiets in de toekomst niet meer mogelijk is. Het IOC zorgt de komende jaren voor financiële ondersteuning, maar het is de bedoeling dat op termijn de internationale sportbonden gaan betalen voor het testwerk.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017