Oud-wielerarts: Van Moorsel gebruikte epo (3)

9 september 2017

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig wielerarts Peter Janssen beschuldigt Leontien van Moorsel van dopinggebruik. In een interview met de Volkskrant stelt Janssen dat hij epo aan de viervoudig olympisch kampioene heeft geleverd.

Volgens de arts is Van Moorsel ongeveer zes keer bij hem langs geweest. ,,Leontiens man, Michael Zijlaard, was er altijd bij. Ze kwamen buiten het spreekuur'', zegt hij.

In de krant stelt hij dat Van Moorsel haar eerste epo-kuur in het voorjaar van 2000 kreeg, in aanloop naar de Olympische Spelen in Sydney. ,,Maar niet heel kort ervoor, daar zat wat tijd tussen.'' Daar won ze drie gouden medailles en één zilveren.

Omdat Van Moorsel uiteindelijk niet op controle kwam en door bleef gaan met de kuur beëindigde Janssen de samenwerking. ,,Niet op controle komen en dan blijkt dat ze op een (hematocriet)waarde van 47 zit'', zegt hij.

De 75-jarige Janssen treedt in de Volkskrant hierover naar buiten omdat hij vindt dat het systeem op de schop moet. ,,Er moet openlijk over gepraat worden. Anders gaat het dopinggebruik gewoon zo door en verandert er nooit iets.''

Van Moorsel is een van de meest succesvolle Nederlandse olympische atleten. Naast haar medailles in Sydney won ze nog een gouden en bronzen plak in 2004 in Athene. Zelf wees ze iedere dopingbeschuldiging altijd resoluut van de hand. Ook tegenover de Volkskrant ontkent ze epo-gebruik.

,,Ik ben in de jaren 90 heel vaak bij Janssen in de praktijk geweest. Of dat nou eind jaren 90, 2000 of 2001 is geweest, hij heeft mij advies gegeven op het gebied van mijn voeding en trainingsschema's. Ik ben dokter Janssen heel erg dankbaar. Hij heeft mij de motivatie gegeven, toen ik mijn comeback maakte, om weer in mezelf te gaan geloven'' reageert Van Moorsel in de Volkskrant.

Janssen, die dertig jaar lang actief was in de wielersport en tegenwoordig in Thailand woont, vertelt aan de Volkskrant dat hij ook bekende oud-renners als Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Eddy Bouwmans via bloedtransfusies van epo heeft voorzien. Rooks en Theunisse glorieerden eind jaren negentig in de Tour de France. Bouwmans kwam in 1993 langs bij Janssen met de vraag of de arts hem wilde begeleiden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017