Dopingwaakhonden: geen Rusland op Winterspelen (2)

14 september 2017

N i e u w bericht, meer informatie

DENVER (ANP/DPA) - Zeventien nationale antidopingbureaus hebben donderdag scherpe kritiek geuit richting het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De toonaangevende organisaties, waaronder de Nederlandse Dopingautoriteit, vinden dat het IOC te passief is in de Russische dopingkwestie. Ze vragen om uitsluiting van de volledige Russische ploeg voor de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea.

Vorig jaar schreef onderzoeker Richard McLaren in een rapport voor het wereldantidopingbureau WADA dat in Rusland jarenlang sprake is geweest van systematisch door de staat georganiseerde doping. IOC-voorzitter Thomas Bach liet weten dat Rusland er niet mee mag wegkomen en dat uiterlijk in oktober een straf volgt. Tijdens de zomerspelen in Rio vorig jaar kwam het niet tot een algehele schorsing voor de Russen, omdat dat volgens Bach zou indruisen tegen de olympische waarden.

,,Minder dan honderd van de potentiële duizend Russische dopingzaken zijn afgesloten", stellen de dopingwaakhonden in een gezamenlijke verklaring. ,,De inactiviteit van het IOC belemmert de schone atleten en de toekomst van de olympische beweging.'' De instanties vergaderden deze week in Denver over wat zij noemen 'de continue weigering van het IOC om Rusland verantwoordelijk te stellen voor een van 's werelds grootste dopingschandalen in de geschiedenis van de sport'.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017