Lappartient gekozen tot nieuwe voorzitter UCI (3)

21 september 2017

N i e u w bericht, meer informatie in 4e en 7e alinea.

BERGEN (ANP) - De Fransman David Lappartient is de nieuwe voorzitter van wielerfederatie UCI. De 44-jarige preses van de Europese wielerbond kreeg donderdag tijdens het UCI-congres in de Noorse stad Bergen veel meer stemmen dan de zittende voorzitter, de Engelsman Brian Cookson. Lappartient, die afgelopen voorjaar opstapte als baas van de Franse wielerbond, is UCI-voorzitter tot eind 2021.

Lappartient kreeg van de 45 gedelegeerden 37 stemmen, Cookson slechts acht.

Cookson won in 2013 de strijd met Pat McQuaid om het voorzitterschap bij de UCI. Bij een rommelige verkiezing in Florence kreeg de Brit toen 24 stemmen tegen achttien voor de Ierse oud-wielrenner, die na acht jaar werd onttroond als wielerbaas. Onder leiding van de Engelse bestuurder werd geregeld dat de voorzitter maar twee termijnen in functie mag blijven.

Lappartient zei tijdens het congres dat in de afgelopen vier jaar onder Cookson weliswaar vooruitgang is geboekt, maar dat er te weinig was gedaan tegen de corruptie die de UCI een rampzalig imago had opgeleverd. Hij pleitte ervoor dat de federatie meer gaat doen tegen problemen als dopinggebruik en gokken en beloofde dat hij gaat zorgen voor nog meer media-aandacht voor het vrouwenwielrennen. Daarnaast wil hij eens in de vier jaar een groot gecombineerd WK met alle vier de olympische fietsdisciplines: weg, baan, BMX en mountainbike.

De Fransman bedankte de vele gedelegeerden die op hem hadden gestemd en zei blij te zijn dat hij zo'n brede steun had gekregen. ,,Ik voel trots en eveneens een grote verantwoordelijkheid voor jullie; geloof in mij'', zei hij in zijn dankwoord.

Lappartient werkt ook als burgemeester van Sarzeau in Bretagne. Hij is na Léon Breton (1922-1936) en Achille Joinard (1947-1957) de derde Fransman die voorzitter wordt van de UCI.

Cookson zei met opgeheven hoofd afscheid te nemen. ,,De UCI die ik achterlaat, is niet te vergelijken met de organisatie die ik in 2013 overnam. Ik ben ongelofelijk teleurgesteld dat ik mijn werk niet kan afmaken, maar ik hoop dat David zal blijven zorgen dat het wielrennen de juiste kant op gaat.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017