Nog vier Russen gestraft voor doping Sotsji (2)

9 november 2017

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - Nog vier Russische langlaufers zijn schuldig bevonden aan het gebruik van doping tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji en voor het leven geschorst van deelname aan de Olympische Spelen. Dat meldt het Russische nieuwsbureau R-Sport op gezag van de Russische langlaufbond.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de resultaten van Sotsji 2014 geschrapt van Maksim Vilegzjanin, Aleksej Petoekov, Evgenia Sjapovalova en Joelia Ivanova. Vilegzjanin is tevens zijn drie zilveren medailles kwijtgeraakt die hij in Sotsji veroverde.

Eerder waren de langlaufers Aleksander Legkov, die in Sotsji goud won op de 50 kilometer, en Jevgeni Belov al gestraft voor het overtreden van de antidopingregels. Het IOC is de dopingmonsters van alle Russische deelnemers opnieuw gaan testen nadat het mondiale antidopingbureau WADA uit onderzoek concludeerde dat er omvangrijke fraude is gepleegd in het dopinglaboratorium dat de controles uitvoerde in Sotsji.

Het schandaal in Sotsji kwam aan het licht doordat directeur Grigori Rodsjenkov van het lab bekende dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, tijdens de Spelen in 2014 doping kregen. Agenten van de Russische geheime dienst fungeerden als koerier die de besmette urinestalen via een gat in de muur omwisselden voor stalen met eerder afgenomen schone urine van de sporters. In Sotsji won Rusland het landenklassement met 13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons.

Het IOC neemt begin december een besluit over deelname van Rusland aan de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9 - 25 februari). Legkov maakte eerder deze week bekend zijn levenslange schorsing aan te vechten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017