McLaren pleit voor meldplicht doping (2)

28 november 2017

N i e u w bericht, meer informatie

EINDHOVEN (ANP/RTR) - Sporters zouden verplicht moeten worden dopinggebruikers te melden bij hun bonden. Dat is niet de perfecte oplossing in de strijd tegen doping, maar wel de beste die voorhanden is. Dat zei de Canadese jurist Richard McLaren tijdens een conferentie in Eindhoven.

McLaren is ook de auteur van het rapport van het mondiale antidopingbureau WADA waarin het door de staat gestuurde dopingsysteem in Rusland is blootgelegd. Hij concludeerde dat zeker duizend Russische sporters de afgelopen vijf jaar betrokken waren bij het verdoezelen van positieve dopingtesten.

,,Atleten moeten zich uitspreken. Zij staan in de frontlinie en ik denk dat het tijd is dat we een meldplicht invoeren voor het rapporteren van dopingactiviteiten. Maar dat kan alleen als sporters erop kunnen vertrouwen dat zij in strikte vertrouwelijkheid andere sporters kunnen aangeven'', aldus McLaren.

De jurist wijst als voorbeeld naar de regels die zijn opgesteld om matchfixing tegen te gaan. Sporters zijn in overtreding als ze informatie achterhouden over manipulatie van wedstrijden. ,,Hier is het al een verplichting en iets soortgelijks zouden we kunnen doen bij dopingkwesties. Maar zo'n meldplicht kan alleen werken als de sportbonden een vertrouwensband kweken met de atleten.''

Het komt volgens McLaren nu nog te vaak voor dat bonden geen goed onderzoek doen naar informatie over verdachte gevallen. ,,Ik weet ook wel dat het de cultuur is alles in de kleedkamer te houden. Dat is een probleem, maar met goede voorlichting én het bouwen van een vertrouwensrelatie kán het werken.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017