IOC schorst drie Russische bobsleeërs (2)

29 november 2017

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP/RTR) - Het Internationaal Olympisch Comité heeft opnieuw Russische sporters bestraft wegens doping tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji. Het gaat om drie bobsleeërs: Aleksandr Kasjanov, Aleksej Poesjkarev en Ilvir Kjoesin.

Het drietal is alsnog gediskwalificeerd en mag nooit meer meedoen aan de Olympische Spelen.

Kasjanov, Poesjkarev en Kjoesin zijn de volgende in een steeds langer wordende lijst met Russische sporters die de dopingregels overtraden tijdens de Spelen in eigen land. Maandag nog werden bobsleeërs Dmitri Troenenkov en Aleksej Negodailo, skeletonner Sergej Tsjoedinov en de biatletes Jana Romanova en Olga Viloetsjina geschorst. Het aantal Russische olympiërs dat alsnog betrapt is op doping tijdens Sotsji 2014 is op 22 gekomen.

Een speciale commissie van het IOC heeft opnieuw onderzoek verricht naar alle urinemonsters van Russische deelnemers aan de Winterspelen van Sotsji. Daartoe werd besloten nadat het antidopingbureau WADA had geconcludeerd dat Rusland op grote schaal had gefraudeerd.

Kasjanov, Poesjkarev en Kjoesin pakten geen medailles in Sotsji, maar maakten wel deel uit van het team dat vorige week een wereldbekerwedstrijd in de viermansbob won. De voorzitter van de Russische bobsleebond, Alexander Zoebkov, noemde het trio ,,de aanvoerders van de nationale selectie'' en beschuldigde de internationale autoriteiten ervan te pogen de Russen te verzwakken. ,,Ze doen er alles aan ervoor te zorgen dat we met een derderangs- of vierderangsteam naar de Spelen gaan'', verklaarde Zoebkov, die zelf vorige week zijn twee gouden medailles, gewonnen in Sotsji in de tweemans- en viermansbob, moest inleveren. Hij houdt vol onschuldig te zijn en overweegt een gang naar sporttribunaal CAS.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017