Vijftien Russen krijgen nul op rekest van IOC (2)

5 februari 2018

N i e u w bericht, meer informatie

PYEONGCHANG (ANP/RTR/DPA) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft na een nieuwe beoordeling besloten dertien atleten en twee coaches uit Rusland alsnog niet toe te laten tot de Winterspelen in Pyeongchang. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Zaterdag meldde het IOC dat een onafhankelijk panel nog eens gaat kijken naar de mogelijke deelname van vijftien Russen. Het besluit van het IOC is genomen op basis van vertrouwelijke aanbevelingen die door de commissie onder leiding van de Franse ex-minister van Sport Válerie Fourneyron zijn gedaan.

De sporters en coaches maakten deel uit van een groep van 28 Russen die door het internationaal sporttribunaal CAS zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji. Ook schaatsster Olga Fatkoelina mag nu definitief niet meedoen op de olympische schaatsbaan in Gangneung.

,,De commissie heeft opnieuw uitstekend werk verricht'', zei IOC-voorzitter Thomas Bach. De beoordelingen van Fourneyron en haar team zijn volgens de Duitser zo waardevol ,,omdat ze gewetensvol en op een gelijke en eerlijke manier naar alle atleten hebben gekeken en ze zich hebben gebaseerd op meerdere informatiebronnen''.

Bach liet zich zondag negatief uit over het besluit van het CAS om de groep Russen vrij te spreken. ,,Buitengewoon teleurstellend en verrassend'', aldus de IOC-baas toen. Hij riep op tot interne structurele verandering bij het sporttribunaal. ,,De kwaliteit en de consistentie moeten gegarandeerd zijn, we kunnen niet riskeren dat het CAS zijn geloofwaardigheid bij de sporters verliest.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018