'Alles klopt, behalve het aantal liften'

6 februari 2018

GANGNEUNG (ANP) - Toren 806, helemaal achteraan. Het is in het olympisch atletendorp even goed zoeken. Schuin achter gebouw 804, met een grote Noord-Koreaanse vlag tegen het balkon, duikt het oranje van Team NL op. Samen met de sporters uit Groot-Brittannië bereiden de Nederlandse deelnemers aan de Spelen zich hier in alle rust voor op het misschien wel belangrijkste moment uit hun loopbaan.

,,Dit gebouw wilden we graag hebben. We mochten drie voorkeuren opgeven en deze stond op één'', legt een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF uit tijdens een rondleiding. ,,In deze hoek is het lekker rustig, ver weg bij de eetzaal en andere drukke plekken. Maar ook weer niet zo ver dat de sporters elke dag heel veel moeten lopen. Al gebruiken sommigen wel de fiets.''

Het ontbreekt de sporters in Gangneung aan weinig. De van een blessure herstellende Kai Verbij werkt in het krachthonk met coach Gerard van Velde en ploeggenoot Ronald Mulder aan zijn herstel. De sprinter doet loop- en krachttrainingen. Van Velde is pas een dag in Zuid-Korea, maar zijn eerste indruk is goed. ,,Het atletendorp in Sotsji benaderde vier jaar geleden de perfectie. Alles was daar goed voor sporters en begeleiders'', zegt hij. ,,De eetzaal hier lijkt wel op die in Sotsji. Tot nu toe vind ik het heel gaaf. De verbondenheid met sporters uit andere landen in zo'n dorp is speciaal. Zeker als de wedstrijden straks beginnen en je mensen ziet winnen en verliezen.''

Naast het krachthonk is een parkeergarage omgeturnd tot speelhal. Tafeltennistafels, tafelvoetbalspellen en meerdere grote schermen voor computergames staan verspreid in een grote ruimte. Een deur verder kijken sporters in luxe stoelen naar een film.

De slaapkamers in 'toren 806' zijn net en schoon, maar sober. De 33 Nederlandse olympiërs en hun begeleiders hebben verdieping negen tot en met zestien tot hun beschikking. Op etage negen zitten de coaches, onder aanvoering van chef de mission Jeroen Bijl. Het krachthonk is helemaal beneden. 'Denk je aan het invullen van je whereabouts?', staat op een vel papier dat aan de muur hangt geschreven ter herinnering aan de sporters voor dopingcontroles.

Het duurt wel even om het krachthonk te bereiken. De woonflat van Nederland heeft maar één lift. ,,Dat is eigenlijk het enige minpunt'', zegt de rondleider van NOC*NSF. Een soort van oplossing is al bedacht. Begeleiders en coaches nemen voortaan de trap. Niets mag de Nederlandse sporters de komende weken in de weg staan op weg naar eeuwige roem.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018