Spoedzitting voor 32 Russen in Pyeongchang (3)

6 februari 2018

N i e u w bericht, meer informatie

PYEONGCHANG (ANP) - Via een spoedzaak bij het internationale sporttribunaal CAS hopen 32 sporters uit Rusland alsnog te kunnen meedoen aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. Onder hen bevinden zich de schaatsers Roeslan Moerasjov en Jekaterina Sjichova, kunstrijdster Ksenia Stolbova en shorttracker Viktor An, zesvoudig olympisch kampioen. De geboren Koreaan hoorde vorige maand dat hij is geschorst voor de Winterspelen, omdat zijn naam voorkomt in het onderzoeksrapport van Richard McLaren naar het staatsgestuurde dopingsysteem in Rusland.

Het CAS heeft voor de Olympische Spelen een commissie voor spoedzaken (ad hoc) opgezet. De rechters buigen zich waarschijnlijk woensdag over het beroep dat de 32 Russische sporters hebben aangetekend tegen hun uitsluiting voor de Winterspelen in Pyeongchang.

Het sporttribunaal behandelde onlangs al het beroep van 39 Russen tegen hun levenslange schorsing. Het CAS sprak 28 sporters vanwege onvoldoende bewijs vrij, maar toch mogen zij van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet meedoen in Korea. ,,Het was voor ons een schok dat het CAS hen vrijsprak, omdat er volgens ons genoeg bewijs was'', zei IOC-lid Denis Oswald dinsdag.

Na het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji besloot het IOC om Rusland als natie te schorsen voor de Spelen. Sporters die kunnen aantonen dat ze nooit met doping in aanraking zijn geweest, mogen onder neutrale vlag toch meedoen. Het IOC heeft 169 Russische atleten uitgenodigd om naar Pyeongchang te komen. De groep van 32 sporters die een spoedzitting heeft aangevraagd, probeert ook een plek te krijgen in het 'neutrale' team.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018