Curlingbrons na dopinggeval naar Noren (2)

22 februari 2018

N i e u w bericht, vervangt: CAS bevestigt doping Russische curler

PYEONGCHANG (ANP) - Magnus Nedregotten en Kristin Skaslien krijgen op de Olympische Spelen toch de huldiging waarop ze recht hadden. Het curlingkoppel krijgt de bronzen plak voor hun prestatie in de gemengde landenwedstrijd nadat de Rus Alexander Kroesjelnitski op doping werd betrapt.

De Russische curler heeft het verboden middel meldonium gebruikt en wordt daarom geschorst voor de verdere duur van de Olympische Spelen in Pyeongchang. Hij moet de bronzen medaille inleveren die hij won met het gemengde curlingteam op de Spelen. Ook de overige versierselen bij de medaille (diploma, speld, punten en prijzen) moeten worden ingeleverd. Het teamresultaat wordt geschrapt, dus zijn teamgenoot moet haar medaille eveneens inleveren, bepaalde het sportarbitragehof CAS donderdag.

,,Wanneer de Wereld Curling Federatie de uitslag heeft aangepast en de atleet de overtreding van de regels heeft geaccepteerd, zal het IOC zijn best doen in Pyeongchang een ceremonie te houden voor een hernieuwde uitreiking van de medailles'', aldus het IOC. Volgens Noorse media zijn Nedregotten en Skaslien op weg naar Zuid-Korea. ,,We zullen er vrijdagochtend zijn en vermoedelijk de medailles krijgen'', zei Nedregotten tegen de krant VG.

Kroesjelnitski heeft het olympisch dorp verlaten en heeft, voor zover het CAS dat heeft begrepen, zijn plak ingeleverd bij het nationale olympische comité. De Rus hangt na de Spelen nog een straf boven het hoofd maar daarover wordt later beslist. Tot die tijd is de curler op verzoek van de Wereld Curling Federatie geschorst.

Meldonium is aangetroffen in zowel de A- als B-staal van de sporter. Het middel staat sinds 1 januari 2016 op de lijst van verboden stoffen. Meer dan 150 Russische atleten, onder wie tennisster Maria Sjarapova, werden sindsdien betrapt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018