Ook B-staal Russische curler positief

20 februari 2018

PYEONGCHANG (ANP) - Ook in de B-staal van de Russische curler Alexander Kroesjelnitski is het verboden middel meldonium aangetroffen. Dat maakte de Russische olympische delegatie dinsdag bekend in een verklaring. Kroesjelnitksi pakte brons met het gemengde curlingteam op de Spelen, maar moet die medaille waarschijnlijk inleveren. Het sportarbitragehof CAS buigt zich over de zaak.

Russische atleten mogen in verband met het omvangrijke staatsgestuurde dopingprogramma in hun land ten tijde van de Spelen in Sotsji niet onder eigen vlag uitkomen. Rusland is als sportnatie geschorst door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Het dopinggeval brengt het IOC in de problemen. Er zou voor de slotceremonie van zondag gekeken worden of de Russische sporters die onder neutrale vlag meedoen in Pyeongchang toch met de eigen vlag het stadion binnen mogen komen. Die kans lijkt met dit nieuwe dopinggeval verkeken.

Meldonium staat sinds 1 januari 2016 op de verboden lijst. Meer dan 150 Russische atleten, onder wie tennisster Maria Sjarapova, werden sindsdien betrapt. Kroesjelnitski heeft het olympisch dorp inmiddels verlaten. Hij heeft ontkend het middel te hebben gebruikt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018