Sloveense ijshockeyers van slag na dopingzaak (3)

20 februari 2018

N i e u w bericht, vervangt: Sloveense ijshockeyer test positief

PYEONGCHANG (ANP) - De Sloveense ijshockeyers zijn vlak voor hun duel op de Olympische Spelen met Noorwegen opgeschrikt door een dopingzaak. Amper een uur voor de wedstrijd werd bekend dat Ziga Jeglic positief heeft getest op fenoterol. Dat middel wordt gebruikt tegen astma en luchtwegaandoeningen, maar staat op de dopinglijst.

Zonder Jeglic verloor Slovenië in de verlenging met 2-1. Noorwegen plaatste zich voor de kwartfinales. ,,Natuurlijk heeft deze zaak invloed gehad op deze wedstrijd'', mopperde bondscoach Kari Savolainen.

De 29-jarige Jeglic, die in de Russische competitie speelt, had zijn land enkele dagen eerder nog aan de winst geholpen in de laatste groepswedstrijd tegen Slowakije (3-2). De aanvaller verklaarde dat hij het middel op doktersvoorschrift nam tegen astma. ,,Ik ben helaas vergeten hier een medisch attest voor te vragen'', zei Jeglic in een verklaring. ,,Ik verontschuldig me voor mijn onoplettendheid en zal de verdere maatregelen accepteren.'' Het internationaal sporttribunaal CAS legde de ijshockeyer een voorlopige schorsing op.

Het betekende het derde dopinggeval tijdens de Spelen. De Japanse shorttracker Kei Saito testte al voor aanvang van het toernooi positief en moest Pyeongchang verlaten nog voordat hij in actie was gekomen. Rusland, dat als sportnatie is geschorst vanwege een grootschalige dopingaffaire, werd in verlegenheid gebracht door de positieve test van Alexander Kroesjelnitski op meldonium. Ook de B-staal viel positief uit, wat betekent dat Kroesjelnitski het brons dat hij veroverde met het gemengde curlingteam moet inleveren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018