WADA ziet lichte verbetering bij Russen (2)

21 maart 2018

LAUSANNE (ANP) - Het internationale antidopingbureau WADA ziet enige verbetering in het Russische beleid tegen doping, maar voorzitter Craig Reedie vindt dat het langzaam gaat. Reedie vertelde tijdens een conferentie van het WADA in Lausanne dat het Russische antidopingbureau Rusada ,,bemoedigende progressie'' heeft gemaakt, maar dat er nog een lange weg te gaan is voordat de Russen voldoen aan de internationale standaard.

,,We verwelkomen graag een onafhankelijk en efficiënt Rusada. Het is jammer dat het de Russische autoriteiten zo veel tijd kost om dat te laten gebeuren'', zei Reedie, die de gebrekkige medewerking betreurt. ,,Want er is door het WADA enorm veel werk verzet om de Russische autoriteiten te overtuigen dat ze de feiten zoals die in het rapport van McLaren (2016) aan het licht kwamen erkennen en accepteren.'' In het genoemde rapport was sprake van systematisch door de staat gestuurd dopinggebruik in Rusland.

Het Rusada verloor in 2015 al de accreditatie na een rapport over grootscheeps dopinggebruik in de Russische atletiek. Daarna volgden de schandalen en schorsingen elkaar op. Zo mochten de Russen ook bij de Winterspelen niet onder de eigen vlag optreden en waren alleen sporters welkom met een 'schoon' verleden.

,,De grote verliezers zijn de Russische atleten. Deelname van hen aan toekomstige toernooien zal steeds opnieuw bekeken moeten worden'', aldus Reedie. ,,Zo lang het WADA niet kan bevestigen dat Rusland een betrouwbaar antidopingbureau heeft, zal de rest van de wereld er niet van overtuigd zijn dat er een verandering heeft plaatsgevonden. Verdenkingen en twijfels zullen dan blijven bestaan.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018