MEDIAWATCH: 'Veel schaatsers gebruiken astmamedicijnen'

2 maart 2019 02:58:35

MEDIAWATCH - Drie Nederlandse langebaanschaatsers zeggen in de Volkskrant dat ze tussen 2000 en 2010 astmamedicatie kregen voorgeschreven terwijl ze geen astma hadden. Het was een overtreding van de dopingregels. De drie schaatsers vertellen hun verhaal anoniem.

Volgens medisch directeur Cees-Rein van den Hoogenband van sportkoepel NOC*NSF gebruikt 80 tot 90 procent van alle Nederlandse langebaanschaatsers astmamedicatie. Salbutamol, het werkzame middel staat op de dopinglijst van het wereldantidopingbureau WADA. Sporters moesten daarvoor tot 2011 een doktersverklaring hebben. Sindsdien is gebruik tot 800 microgram per 12 uur toegestaan. Inspanningsastma komt geregeld voor onder duursporters, omdat ze in een hoge frequentie grote hoeveelheden lucht inademen.

Volgens de schaatsers bood longarts Jaap Westbroek uit ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen aan om de diagnose inspanningsastma, ongeacht de uitslag, op papier te zetten. Ook Shelley Overbeek van het Erasmus MC in Rotterdam zou veel schaatsers astmamedicatie voorgeschreven hebben. Beide artsen spreken de beschuldigingen met klem tegen.

MediaWatch (Disclaimer)

ANP MediaWatch is alleen een signaleringsdienst. Het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Tip het ANP. Bel naar 070 - 41 41 411 of mail naar mediawatch@anp.nl

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019