Preidler weg bij FDJ na bekennen bloeddoping (3)

4 maart 2019 08:55:58

N i e u w bericht, vervangt: Oostenrijkse wielrenners bekennen bloeddoping

WENEN (ANP/DPA) - De Oostenrijker Georg Preidler heeft zijn contract bij de Franse wielerploeg Groupama-FDJ ingeleverd. De 28-jarige renner, die eerder vijf seizoenen uitkwam voor de huidige Sunweb-formatie van Tom Dumoulin, bekende maandag bloeddoping te hebben gebruikt. Groupama-FDJ laat weten dat Preidler zelf zijn ontslag heeft aangeboden, omdat hij zijn betrokkenheid bij het Oostenrijkse dopingschandaal ,,onaanvaardbaar" vindt.

,,Ik heb een fout gemaakt en wil eerlijk zijn'', zei Preidler maandag. ,,Het was de grootste fout van mijn leven. Alles wat ik kan zeggen, is dat ik niet meer kon leven met in mijn achterhoofd de wetenschap dat ik vals heb gespeeld. De laatste dagen waren een nachtmerrie. Ik kon niet meer eten en slapen.'' Eind 2018 maakte Preidler gebruik van de verboden bloedtransfusies. Preidler benadrukt wel dat bij hem alleen bloed is afgenomen en dat het nooit is teruggebracht in zijn lichaam. ,,Maar alleen het idee al is strafbaar.''

Afgelopen week kwam de dopingzaak in Oostenrijk aan het rollen. Tijdens de WK noordse nummers in Seefeld werden vijf langlaufers opgepakt, onder wie twee Oostenrijkers. Eén van hen, Max Hauke, werd zelfs op heterdaad betrapt tijdens een bloedtransfusie. De politie deed tegelijkertijd in de Duitse stad Erfurt een inval. Daarbij werd de Duitse arts opgepakt die wordt beschouwd als spil in de zaak. Hij zou de apparatuur voor bloeddoping hebben overgenomen van de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner, die in het verleden renners van de toenmalige Rabobankploeg hielp bij verboden praktijken.

Wielrenner Stefan Denifl bekende in het weekeinde dat hij bloeddoping heeft gebruikt. De 31-jarige Oostenrijker, in 2017 winnaar van een bergetappe in de Vuelta, heeft momenteel geen ploeg. Denifl zou dit jaar voor CCC gaan rijden, maar kort voor de jaarwisseling liet hij zijn contract om ,,persoonlijke redenen'' ontbinden.

De internationale wielrenunie UCI heeft de Oostenrijkse autoriteiten hulp aangeboden in het onderzoek.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019